تبادل لینک
هوشمند برای
تبادل لینک
ابتدا ما را با
عنوان
نیازمندی های
پزشکی- ورزشی-
علمی ... و
آدرس injast.LXB.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
شست و شوی سبزیجات هم فوتوفنهایی دارد که اگر درست انجام نشود نه تنها مواد مغذی را بدرستی برای بدن تامین نخواهد کرد، بلکهگاه به جای فایده ضرر هم خواهد رساند.
خرد کردن زیاد سبزیجات و در معرض هوا قرار دادن آنها باعث از بین رفتن ویتامینهای موجود در سبزیجات میشود. همچنین توصیه میشود برای پخت سبزیجات ابتدا آب را تا حدود 60درجه سانتیگراد گرم کرده و سپس آنها داخل آن ریخته شود؛ زیرا حرارت آب باعث از بین رفتن آنزیمهایی میشود که میتوانند ویتامینها را از بین ببرند.
سبزیجات به دلیل احتمال از بین رفتن موادمغذی؛ همچنین ایجاد مواد سرطانزا نباید بهمدت طولانی سرخ شوند و اضافه روغن نباید به داخل ظروف اصلی برگردانده شود.
گفتنی است، بهتر است تخته آمادهسازی گوشت از سبزیها جدا باشد و به جای تختههای چوبی از پلاستیکهای فشرده استفاده شود و در صورت استفاده از تختههای چوبی، بعد از کار باید آنها را به دقت شسته و سطح آن را با لایهای نازک از نمک پوشاند.
شستشوی سبزی 4مرحله دارد
سبزیجات از جمله گروههای غذایی هستند که مصرف روزانه دو تا چهار واحدشان توصیه میشود؛ اما شستشوی آنها از موارد مهمی است که بیدقتی در آن میتواند سبزیها را به تهدیدی جدی برای سلامت بدن تبدیل کند، بنابراین بهتر است برای شستشوی آنها چهار مرحله اشاره شده در ادامه را بخوانید.
مرحله پاکسازی
تمام برگها و ساقههای زرد، خشک و کهنه را بگیرید و گلولای موجود در سبزی را از آن جدا کنید.
مرحله انگلزدایی
به ازای هر لیتر آب، سه تا پنج قطره مایع ظرفشویی اضافه کنید و طوری آب را هم بزنید که کف کند. حالا سبزیهای پاکشده را در این محلول بریزید. پس از 15 تا 20دقیقه، آب را به آرامی خالی کنید و سبزی را در سبدی بریزید.
مرحله میکروبزدایی
برای از بین بردن میکروبهای احتمالی، به سبزی که در آب غوطهور است، مواد ضدعفونیکننده بر پایه کلر بیفزایید؛ البته بهتر است طبق دستورالعملی که روی بستهبندی مایع ضدعفونیکننده درجشده است، سبزیها را با آن بشویید.
مرحله آبکشی
بهتر است برای اطمینان از نماندن ترکیبهایی که در دو مرحله قبلی استفاده کردهاید روی سبزیها، بار دیگر آنها را در آب غوطهور کنید و دوباره داخل سبدی بریزید تا سبزیها کاملا تمیز و برای مصرف اعضای خانواده آماده شوند.
اگر خورش یا سوپ شما خیلی چرب شده، اصلا نگران نباشید. در این نوشتار کوتاه خواهیم گفت چه کنید که چربی سوپ یا خورش گرفته شود و نگرانی شما هم برطرف.
اگر خورش یا سوپ شما خیلی چرب شده، میتوانید چند قطعه یخ را در کیسه فریزر انداخته، در آن را محکم گره بزنید و داخل سوپ بیندازید. یخها چربیهای اضافی را بهخود جذب کرده و شما میتوانید براحتی کیسه یخها را بیرون آورده، کنار بگذارید؛ با این کار هم یک فوت و فن خانهداری و کدبانوگری را اجرا کردهاید، هم چربی غذا را براحتی و آسانی گرفتهاید!
اگر خورش یا سوپ شما خیلی چرب شده، اصلا نگران نباشید. در این نوشتار کوتاه خواهیم گفت چه کنید که چربی سوپ یا خورش گرفته شود و نگرانی شما هم برطرف.
اگر خورش یا سوپ شما خیلی چرب شده، میتوانید چند قطعه یخ را در کیسه فریزر انداخته، در آن را محکم گره بزنید و داخل سوپ بیندازید. یخها چربیهای اضافی را بهخود جذب کرده و شما میتوانید براحتی کیسه یخها را بیرون آورده، کنار بگذارید؛ با این کار هم یک فوت و فن خانهداری و کدبانوگری را اجرا کردهاید، هم چربی غذا را براحتی و آسانی گرفتهاید!
به گفته مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه، خانوادهها نه تنها باید از خرید رشتههای آش و ماکارونیهایی که به رنگ خاکستری درآمده و خرد شدهاند پرهیز کنند بل که لازم است بدانند گذاشتن نان داغ روی روزنامه نیز خطرناک است.
مینا کاویانی هشدار داد: هرگز از روزنامه برای نگهداری نان استفاده نکنید زیرا جوهر سمی موجود در روزنامه در تماس با نان گرم به نان منتقل میشود که تبعات زیادی در پی دارد. وی افزود: گروه نان و غلات تأمین کننده اصلی انرژی بدن محسوب میشود بنابراین خرید و نگهداری این مواد غذایی ترجیحاً باید از فروشگاهها و نانواییهایی باشد که اصول بهداشتی را رعایت میکنند.
این کارشناس ارشد تغذیه اظهار داشت: قبل از اینکه نان را در بستهبندی قرار دهیم باید اجازه دهیم داغی آن از بین برود سپس آن را در پارچهای تمیز بپیچیم و از کیسه نایلونی استفاده نکنیم، زیرا کیسه نایلونی نیز اجازه تبادل هوا را نمیدهد و فسادپذیری و کپک زدن نان را تسریع میکند.
کاویانی با بیان اینکه اغلب خانوادهها نان تازه و نرم را برای خوردن ترجیح میدهند گفت: برای جلوگیری از مانده شدن و خروج آب نان بهتر است نان را در تکههای کوچک برش داده و در بستهبندیهای یکبار مصرف در فریزر نگهداری کنیم. وی تصریح کرد: آمارها نشان میدهد که ضایعات نان در کشور ما بالاست بنابراین توصیه میشود تا حد امکان نان را روزانه خریداری کنید.
این کارشناس ارشد تغذیه در مورد نگهداری انواع بیسکوئیت و فراوردههای آن گفت: بهتر است این مواد غذایی در ظرف غیرقابل نفوذ و در جای خشک و تاریک نگهداری شود و ترجیحاً آرد گندم هم در یک ظرف دربسته در جای تاریک و ترجیحا یخچال نگهداری شود.
وی به افراد توصیه کرد که از خرید رشتههای آش و ماکارونی که به رنگ خاکستری درآمده و خرد شده است خودداری کنند چون اینها نشانه فاسد شدن آن است. البته ماکارونیهایی که با عصاره سبزیجات تغییر رنگ دادهاند از این قاعده مستنثنی هستند.
گاهی در آشپزخانه پیش میآید که سراغ مربا یا شربتی بروید و ببینید محتویاتشان بسیار سفت شده، کپک بخشی از آن را فرا گرفته یا شکرک زده، یا هنگام پخت آن بسیار شل و وارفته به نظر میرسد. در این مواقع چه باید کرد؟
کپک زدن و ترش شدن مربا و شربت
این حالت در صورتی در مربا و شربت به وجود میآید که مربا یا شربت به حد کافی قوام نیامده باشد. اگر در یکی دو روز اول متوجه رقیق شدن شربت یا مربا شدید، آن را مجدداً بجوشانید تا قوام بیاید.
شکرک زدن مربا مربا و شربت
این حالت در زمانی به وجود میآید که شربت و مربا با حرارت تند جوشیده باشد و آب آن سریع تبخیر شده باشد. درچنین حالتی کمی آب جوش اضافه کرده و شربت را مجدداً میجوشانیم یا ممکن است میزان شیرینی شربت یا مربا زیاد باشد. بهتر است برای مرباها و شربتهای شیرین از کمی آبلیموی تازه استفاده شود
شفاف شدن شربتها
برای شفاف شدن شربتها و جرم گیری آنها میتوان از یک عدد سفیده تخم مرغ استفاده نمود. بطوریکه وقتی شربت در حال جوش میباشد، سفیده را اضافه نموده ولی مخلوط نمیکنیم سفیده جرم شکر را گرفته و تیره میشود. در نیتجه شربت شفاف میگردد. سپس سفیده را از شربت بیرون میآوریم
مارمالادها
در مارمالادها میوهها را یا خرد میکنیم و یا بصورت پوره در میآوریم. در مارمالاد چون زمان پخت کوتاه است، عطر و طعم میوه بهتر حفظ میشود. مارمالادها اگر با دقت وبطور صحیح درست و در شیشههای استریلیزه نگهداری شوند، میتوان آنها را بمدت یکسال در یخچال نگهداری نمود
نکات لازم در تهیه مارمالادها
۱ - شیشه مارمالاد را باید از نوعی انتخاب کنید که اندازه آن کوچک و دیواره آنها صاف و یکدست باشد.
۲ - مارمالادها، زمانی تغییر رنگ داده و شفافیت خود را از دست میدهند که:
الف: در جای گرم نگهداری شوند. ب: تاریخ نگهداری آنها گذشته باشد. ج: دوباره جوشانده شوند.
۳ - شناور بودن میوه روی شیشه و جدا شدن آن از شیره به دلایل زیر میباشد:
۴ - زمانی که مارمالاد را از روی حرارت بر میدارید، باید آن را حداقل به مدت ده دقیقه هم بزنید تا میوه شیره به طور یکنواخت با هم مخلوط شوند. اگر کف روی آن جمع شد، کف آن را بایک قاشق فلزی جدا کنید.
۵ - مارمالادها را بیشتر از یکسال نگهداری نکنید.
۶ - مارمالادهای آماده را قبل از استفاده به مدت پانزده روز الی یکماه در یخچال نگهداری نمائید تا عطر و طعم مطبوع تری برایتان داشته باشد.
۷ - شکرک زدن مارمالاد ممکن است به دلایل زیر باشد: الف: شکر آن زیاد باشد. ب: مارمالاد بیشتر از زمان پخت مقرر پخته شود.
۸ - مارمالاد بیشتر آماده شده را در شیشههای در بسته نگهداری نمائید.
۹ - مارمالادها باید در قابلمه لعابی یا استیل پخته شوند. ظرف باید متناسب با اندازه شکر و میوه باشد به طوری که وقتی شکر و میوه را درون ظرف میریزیم، بیشتر از یک سوم حجم ظرف را نگیرد تا زمان پخت، مخلوط از ظرف بیرون نریزد. مقدار مارمالاد را طبق دستور بپزید. زیرا اگر آن را چند برابر کنید، مارمالاد مطلوبی بدست نخواهید آورد. مارمالاد را روی حرارت تند بپزید و زمانی مارمالاد را از روی حرارت بردارید که مارمالاد به اندازه کافی پخته شده و بخار آب آن تمام شده باشد. اگر مارمالاد به دلایلی شکرک زد، آنرا درون یک ظرف لعابی یا استیل خالی نموده، چند قطره اب لیمو ترش تازه و مقداری آب جوشیده به آن اضافه نموده و بمدت چند دقیقه بجوشانید، سپس آنرا درون شیشه استریلیزه نگهداری نمائید.
نکته آخر
ظرفی را که برای پخت مربا استفاده میکنید، باید لعابی باشد، به جز مربای «به» که بهتر است درظرف مسی پخته شود. موقع پخت مربا در قابلمه را باز بگذارید تا رنگ آن تغییر نکند، به جز مربای به که باید حتماً در ظرف را بگذارید تا رنگ آن سرخ ارغوانی شود.
آموزشها
الف: ممکن است میوه نارس باشد. ب: میوه کمتر از مدت تعیین شده پخته شده باشد. ج: زمانی که مارمالاد از روی حرارت برداشته میشود، درون شیشه ریخته شود.
معاون ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت با تشریح جزئیات طرح ساماندهی کارتهای بنزین از آغاز دور جدید تبدیل سهمیه ویژه بنزین برخی از خودروها به سهمیه معمولی 60 لیتری از اول اسفند ماه سالجاری خبر داد و گفت: سهمیه ویژه بنزین خودرو موسسات آموزش رانندگی حذف شد.
همزمان با آغاز شمارش معکوس برای افزایش قیمت بنزین به بیش از 1000 تومان، دولت طرح جدید ساماندهی و حذف سهمیههای ویژه بنزین خودروها را کلید زده است.
از این رو، پس از حذف سهمیه بنزین 400 تومانی خودروها و موتورسیکلت ها و حتی سوزاندن کارت هوشمند بنزین این دسته از خودروها از ابتدای دی ماه، حال دامنه حذف سهمیههای ویژه بنزین دامن وانت بارها، آژانسهای مسافربری و خودروهای موسسات آموزش رانندگی را هم گرفته است.
در این بین دولت پیش بینی می کند با حذف سهمیههای ویژه بنزین برخی از خودروها از یک سو و افزایش قیمت بنزین از سوی دیگر به نوعی بتواند مصرف این فرآورده نفتی را برای سال 1393 مدیریت کند.
بر این اساس، از ابتدای اسفند ماه سالجاری دور جدید ابطال کارتهای هوشمند بنزین و یا تبدیل سهمیههای ویژه به سهمیه بنزین خودروهای شخصی آغاز خواهد شد.
جزئیات طرح جدید ساماندهی کارت بنزین خودروها
حسین هاشمی در گفتگو با مهر، درباره جزئیات طرح جدید ساماندهی کارتهای هوشمند بنزین گفت: در حال حاضر بیش از 23 میلیون کارت هوشمند بنزین برای خودروهای سواری شخصی، تاکسی، انواع موتورسیکلت، آژانسهای مسافربری و خودروهای عمومی و دولتی صادر شده است.
سرپرست معاونت صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت با اعلام اینکه پس از اجرای طرح سهمیهبندی بنزین تا کنون هیچ گونه پالایش و ساماندهی در خصوص کارتهای سوخت برای خودروهای عمومی انجام نشده است تصریح کرد: برخی از خودروهای عمومی همچون آژانس های مسافربری و موسسات اتومبیل کرایه در حالی سهمیههای بنزین 400 تومانی دریافت می کنند اما عملا در خدمت حمل و نقل عمومی نبوده و به مردم خدمات نمی دهند.
وی، افزود: حتی برای برخی از خودروها کارت هوشمند سوخت صادر شده و سهمیههای ویژه بنزین به صورت ماهانه دریافت می کنند اما بعضا این خودروها وجود خارجی ندارند و از رده خارج شده اند.
این مقام مسئول، یادآور شد: از این رو ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت بر اساس گزارش سازمان بازرسی کل کشور ساماندهی کارت سوخت خودروهای آژانس مسافر بری را در دستور کار قرار داده است.
معاون ستاد سوخت با یادآوری اینکه مطابق با گزارش سازمان بازرسی کل کشور از مجموع 230 هزار کارت هوشمند بنزین صادر شده برای آژانسهای مسافربری 50 هزار کارت سوخت اصلا در خدمت ناوگان حمل و نقل عمومی قرار ندارد بیان کرد: بر این اساس ستاد سوخت با همکاری وزات صنعت معدن و تجارت و وزارت نفت با ابلاغ دستورالعملهای لازم به اتحادیههای مربوطه سراسر کشور ساماندهی کارتهای هوشمند بنزین این دسته از خودروها را آغاز کرده است.
سهمیه ویژه بنزین کدام خودروها از اول اسفند میسوزد؟
هاشمی با بیان اینکه اتحادیهها و سازمانهای متولی آژانسها در سراسر کشور باید حداکثر تا 15 بهمن ماه با لیست مشخصات فردی و خودرویی افراد فعال در آژانسها را مطابق فرمهای مشخص به کارگروه ساماندهی مصرف بنزین ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت اعلام کنند از این رو رانندگان فعال در آژانسها باید تا تاریخ مذکور به این سازمانها و اتحادیه ها مراجعه کرده و اطلاعات خود را ارائه دهند.
این مقام مسئول با بیان اینکه ابتدای اسفند سالجاری سهمیه بنزین ویژه آن دسته از خودروهای آژانس ها که در طرح ساماندهی ثبت نام نکنند به سهمیه بنزین خودروهای شخصی تبدیل می شود.
وی با اعلام اینکه پس از دریافت اطلاعات از استانهای کل کشور یک پالایش و ساماندهی نهایی هم درباره کارتهای بنزین، خودروهای آژانس های مسافر بری در ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت انجام می شود تبیین کرد: در شرایط فعلی نظارت و بازرسیهای انجام گرفته در سطح جایگاههای سوخت نشان می دهد که برخی از خودروهای آژانسهای مسافربری سهمیه بنزین خود را در جایگاهها خرید و فروش می کنند.
هاشمی در پایان همچنین از تبدیل سهمیه ویژه خودروهای موسسات آموزش رانندگی به سهمیه بنزین خودروهای شخصی معادل 60 لیتر در ماه خبر داد و خاطر نشان کرد: سهمیه ویژه بنزین حدود 26 هزار دستگاه خودروی وابسته به موسسات آموزش رانندگی به سهمیه عادی 60 لیتری خودروهای شخصی تبدیل شده است.
در حال حاضر ايرانيها بهدليل تغييرات الگوهاي تغذيهاي، با بيماريهاي مختلفي مانند کلسترول خون بالا، چاقي، اضافهوزن و افزايش ابتلا به بيماريهاي غيرواگير مواجه هستند...
براساس نتيجه مطالعههاي داخلي، شيوع ابتلا به اضافهوزن و چاقي در جمعيت 15 تا 64 سال ايران، 44 درصد و شيوع کلسترول خون بالا، حدود 33 درصد گزارش شده است. يکي از عوامل زمينهساز بروز اين بيماريها، کيفيت نامطلوب روغنهاي خوراکي و بالا بودن ميزان اسيدهاي چرب اشباع و ترانس آنهاست. بسياري از تحقيقات جهاني ثابت کردهاند با کاهش 1 درصدي دريافت اسيد چرب ترانس، شيوع بيماريهاي قلبي و عروقي تا 25 درصد کاهش پيدا ميکند. در «ديدبان تغذيه» اين هفته، با دکتر زهرا عبداللهي، مدير دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت گفتوگو كرديم تا بيشتر با مشکلات پيشروي مردم که مصرف روغنهاي غيراستاندارد باعث بروز آنها ميشوند، آشنا شويم.
سلامت: بهطور کلي، مجاز به مصرف چه مقدار چربي در طول روز هستيم؟
براساس استاندارد سازمان بهداشت جهاني، حدود 30-20 درصد از انرژي مورد نياز روزانه هر فرد ميتواند از روغنها و چربيها تامين شود.
سلامت: چه مقدار از اين انرژي ميتواند از چربيهاي اشباع و ترانس تامين شود؟
حدود 10-7 درصد از انرژي مورد نياز روزانه ما ميتواند از اسيدهاي چرب اشباع تامين شود. اين در حالي است که مجاز به تامين بيش از 1 درصد نياز بدنمان به انرژي، با مصرف اسيدهاي چرب ترانس نيستيم.
سلامت: آيا ايرانيها هم اين ميزان استاندارد مصرف را رعايت ميكنند؟
متاسفانه نه، نتيجه مطالعههاي داخلي نشان ميدهد ميزان دريافت انرژي روزانه از طريق اسيدهاي چرب ترانس موجود در روغنها در خانوارهاي ايراني، حدود 4 درصد است؛ يعني 3 درصد بيشتر از استانداردهاي جهاني.
سلامت: مهمترين خطري که افزايش دريافت اسيدهاي چرب ترانس براي بدن دارد، چيست؟
با توجه به ارتباطي که بين دريافت اسيدهاي چرب ترانس و افزايش خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي وجود دارد، مهمترين مشکل، رعايت نکردن اين الگو و استاندارد جهاني و ابتلاي افراد جامعه به بيماري قلبي است. اصلا به اين علت بر کاهش ميزان اسيدهاي چرب ترانس در روغنها تاکيد داريم كه بتوانيم از اين طريق، تا حدود 40 درصد شانس ابتلا به ناراحتيهاي قلبي را کاهش دهيم.
سلامت: آيا تا به حال در كشور اقدامي هم براي کاهش چربيهاي ترانس و اشباع دريافتي انجام شده است؟
بله، در کشور ما الگوي مصرف روغن اصلاحشده و کيفيت اين محصول در سالهاي اخير بهبود يافته است. بد نيست بدانيد در سال 1380، حدود 80 درصد از خانوارهاي ايراني از روغنهاي جامد استفاده ميکردند ولي اين ميزان در سال 92 به حدود 50 درصد رسيده است. تبليغاتي که در مورد عوارض مصرف روغنهاي جامد انجام شده هم مردم را به مصرف بيشتر روغنهاي مايع که داراي اسيدهاي چربي اشباع و ترانس کمتري هستند، تشويق كرده است. البته نتايج مطالعههايي که درباره مصرف کمي و کيفي انواع روغنهاي خوراکي در ايران انجام شده، نشان ميدهد 45 درصد خانوارهاي تهراني هم از روغنهاي نباتي نيمه جامد استفاده ميکنند.
سلامت: روغنهاي نيمهجامد چه نوع محصولاتي هستند؟
اين روغنها، نوع بهبوديافته روغنهاي جامد هستند. روغنهاي کاملا جامد اسيدهاي چرب ترانس و اشباع بسيار بالاتري نسبت به انواع مايع و نيمهجامد دارند.
سلامت: صنايع روغن در سالهاي اخير براي بهبود کيفيت محصولات خود چه کارهايي انجام دادهاند؟
روغنهاي نيمه جامد را بهجاي انواع جامد روانه بازار کردهاند تا بتوانند مقداري از دريافت اسيدهاي چرب ترانس و اشباع را در مردم کم کنند. براساس آخرين آمارهاي موجود، توليد روغنهاي مايع و نيمهجامد به ترتيب 46 و 54 درصد در سال 90 و 52 و 48 درصد در سال 91 بوده است. هرچند توليد روغن مايع در يکي، دو سال اخير از روغن نيمهجامد بيشتر بوده اما در حقيقت هنوز 48 درصد روغن نيمهجامد که داراي اسيدهاي چرب ترانس و اشباع بيشتري نسبت به روغنهاي مايع است، در کشور ما توليد و مصرف ميشود.
سلامت: درحال حاضر، روغن اوليهاي که در صنايع روغن ايران استفاده ميشود، چيست؟
براساس اطلاعات انجمن صنفي صنايع روغن ايران، سهم واردات روغن پالم که داراي 50 درصد اسيد چرب اشباع است، از ساير روغنها مانند روغن آفتابگردان يا ذرت بيشتر شده است.
سلامت: چرا؟
چون کشور ما در شرايط تحريم به سر ميبرد. قيمت پايين روغن پالم هم دليل افزايش واردات آن است. بهطور کلي، از آنجا که هنوز سهم واردات روغنهاي خام داراي اسيدهاي چرب ترانس و اشباع کمتر مانند روغن آفتابگردان و ذرت براي توليد روغنهايي با اسيد چرب ترانس زير 2 درصد و اشباع زير 25 درصد، چندان افزايش نيافته، صنايع با مشکلاتي در زمينه توليد روغنهاي سالمتر مواجه هستند.
سلامت: چاره چيست؟
بايد ميزان واردات روغن پالم کاهش و ميزان واردات روغنهاي آفتابگردان، ذرت، زيتون و کنجد افزايش پيدا کند. اين مساله به سياستهاي مختلف خارجي و تحريمها بستگي دارد. البته ضعف تکنولوژي توليد روغن با فرمولاسيون مورد نظر (ترانس زير 2 و اشباع زير 25 درصد) هم تا اندازهاي باعث شده برخي کارخانهها نتوانند استانداردها را رعايت كنند. اگر دولت براي مدرن شدن تکنولوژي توليد روغن به کارخانههاي مختلف کمک کند، شاهد تحولات خوبي در اين زمينه خواهيم بود.
سلامت: توصيه کاربردي شما به مردم؟
در حال حاضر استاندارد مصوب چربي ترانس موجود در روغنهاي توليد داخل زير 5 درصد تعريف شده است، اما کارخانههايي هستند که روغنهايي با ترانس زير 2 درصد توليد ميکنند. بههمين دليل كساني که به سلامت خود و خانوادهشان اهميت ميدهند، بايد علاوه بر مصرف روغنهاي مايع و كنارگذاشتن روغنهاي نيمهجامد، روغنهاي مايعي را انتخاب کنند که روي برچسب آنها نوشته شده اسيد چرب ترانسشان کمتر از 2 درصد است. حواستان باشد که تا ميتوانيد، اصلا سمت روغنهايي که اسيد چرب ترانس بالاي 5 درصد دارند، نرويد. در ميان انواع روغن، آنهايي که اسيد چرب اشباع کمتري دارند هم بهتر از ساير روغنها هستند.
مردان نه خود را میشویند و نه صورت خود را اصلاح میکنند. لباس خانگی ما بسیار ساده خواهد بود. پیراهن، عرق گیر، جوراب، حتی کفشهای بیرون هم ساده خواهند بود. نیازی به ظروف آشپزخانه و حتی غذا نیست؛ چند ظرف یک بار مصرف، چند تکه غذای سرد و پیتزا کافی است. و برای خانهمان یک یخچال، جاروبرقی، تلویزیونی بزرگ و یک کنترل تلویزیون از راه دور، کفایت میکند. تنها برنامههای دو کانال تلویزیونی را تماشا میکنیم. شبکه خبری و ورزشی.
دنیای بدون زنان ، چنین دنیایی خواهد بود : مردان نه خود را میشویند و نه صورت خود را اصلاح میکنند. لباس خانگی ما بسیار ساده خواهد بود. پیراهن، عرق گیر، جوراب، حتی کفشهای بیرون هم ساده خواهند بود. نیازی به ظروف آشپزخانه و حتی غذا نیست؛ چند ظرف یک بار مصرف، چند تکه غذای سرد و پیتزا کافی است. و برای خانهمان یک یخچال، جاروبرقی، تلویزیونی بزرگ و یک کنترل تلویزیون از راه دور، کفایت میکند. تنها برنامههای دو کانال تلویزیونی را تماشا میکنیم. شبکه خبری و ورزشی.
به همین دلیل میگویند مردان موجوداتی ساده هستند و اگر زنان در زندگیشان نباشند، زندگی سادهای خواهند داشت. اما شما زنان سلطان «جمع و جور کردن» هستید. پس از یک کار تمام وقت به خانه میروید و تازه کار تمام وقت منزل یعنی نقش همسر و مادر بودن شروع میشود و باید به همه امور رسیدگی کنید و اغلب این کارها را بدون کوچکترین کمک از سوی مردان انجام میدهید. بزرگترین تصمیمات خرید مربوط به شماست. نقش کلیدی در اجتماع دارید و گاهی برخی کارها را به منزل میآورید.
ـ به او نگویید، کجا دوست دارید بروید، به او نوع غذا و فضایی را که دوست دارید، بگویید و بعد اجازه دهید محل آن را او انتخاب کند که فکر میکند مناسب شماست. ـ به او نگویید، من خودم رانندگی میکنم، اجازه دهید او شما را به محل مورد نظر برساند. ـ به او نگویید که من صورت حساب را میپردازم، اجازه دهید خودش بپردازد. ـ سعی نکنید سینک ظرفشویی، ماشین، یا هر چیز دیگری را خودتان تعمیر کنید، اجازه دهید او این کار را بکند. سطل زباله را بیرون نگذارید، خانه را نقاشی نکنید، چمنها را کوتاه نکنید، تمامی اینها وظایف اوست. ـ جابجاییهای سنگین را انجام ندهید، او با عضلهای قوی به دنیا آمده است تا کاناپه، تلویزیون، کتابخانه و امثال آن را جابجا کند. ـ از پختن یک غذا یا دو نوع غذا نترسید، آشپزخانه دوست شما و اوست.
در دانشکده بهترین هستید و نمراتتان بهتر از آقایان است و مدیریت مدارس و تربیت بچهها به عهده شماست، در حقیقت تغذیه و حمایت از روح و ذهن ما به عهده شماست. ما مردان بیش از آنچه شما بدانید، قدردان این موضوع هستیم، فقط به دلیل مغرور بودن به زبان نمیآوریم. استیوهاروی در کتاب «مثل یک مرد فکر کن، مثل یک زن رفتار کن» مینویسد: «در ذهن یک مرد، قدرتی که در یک زن نهفته است، وجود ندارد. به نظر ما، قدرت شما ناشی از یک چیز است، شما زن هستید. شما انگیزه بیدار شدن هر روزه ما هستید. مردان بیرون میروند و کار میکنند و پول به دست میآورند، فقط به خاطر زنان. به خاطر زنان، سوار ماشینهای شیک میشوند. به خاطر زنان لباس شیک میپوشند. موهایشان را کوتاه میکنند و سعی میکنند تمیز و براق جلوه کنند. همه این کارها برای این است که هر چه بیشتر شما را درگیر بازی خودمان کنیم و «شما در واقع پاداش نهایی برای ما هستید» میدانم که برخی از شما به خاطر مسائلی که عنوان میکنم، آزرده خاطر میشوید و مثل این میماند که قرص بزرگی را قورت دادهاید. اما ما مردان بازیهای زیادی میکنیم، حقههای زیادی از کلاهمان بیرون میکشیم تا شما را مطمئن کنیم که خیلی برایمان مهم نیستند. به همین دلیل خیلی از زنان این گونه این روزها بزرگ میشوند؛ آنان مرتباً از سوی مادر، خاله، مادربزرگ و دوستان خانم خود تشویق میشوند که درس بخوانید، شغل خوبی پیدا کنید تا زنانی مستقل باشید، بهای آن مهم نیست، فقط این کار را بکنید و یا اینکه مطبوعات مرتباً به شما یادآوری میکند به تکامل بخشیدن به خود بیندیشید. از مجله گرفته تا برنامههای تلویزیونی، پیامهای بازرگانی و سایتها و همه به شما میگویند که بایستی بهترین باشید تا بتوانید یک مرد خوب را به خود جلب کنید. ما مردان خوب میدانیم که شما به قدر کافی زیبایی خود را دارید و فلان زن هم زیبایی خودش را دارد و شما نمیتوانید مثل او باشید. اگر شما خودتان پول به دست آورید، ماشین خودتان، خانه خودتان، سیستم ایمنی خودتان را داشته باشید، همه چیز فریاد میزند که دیگر نیازی به ما مردان ندارید تا از شما حمایت و نیازهایتان را برطرف کنیم. اگر همه این موارد را داشته باشید، واقعاً چه نیازی به ما مردان است؟»
اشتباه نکنید. ما نگران داشتن این امکانات از جانب شما نیستیم. میتوانید پول، خانه و ماشین خودتان را داشته باشید، اما اگر مردی واقعاً به دنبال محبت شما باشد و شما هرگز اجازه ابراز عشق از طریق حمایت کردن و تامین نیازها و خواستههایتان را به او ندهید، پس چگونه احساس کند که مرد است؟
امکاناتی که از نظر مالی به دست میآورید و از نظر تحصیلی به آن میرسید، هرگز جایگزین رابطه با یک مرد نخواهد شد. دی. ان.ای او اجازه این کار را نمیدهد. ترجمه این جمله: «ما مردان به زنانی که مثل یک مرد با ما رفتار میکنند، احترام میگذاریم و دوستشان داریم.» پس اجازه دهید که ما فکر کنیم شما به ما نیاز دارید. ما نیاز داریم که توسط شما مورد نیاز واقع بشویم تا ماهیت خود را به عنوان مرد بودن به نتیجه برسانیم.
استیورهاروی میگوید: البته، شنیدهام که زنان میگویند: «آنقدر خودم را حقیر نمیکنم که او فکر کند مرد است، او میخواهد پول، موفقیت و استقلالم را از من بگیرد تا من تحت کنترلش باشم.» ما میفهمیم و میتوانیم حتی زنان قدرتمند را نیز هدایت کنیم. در حقیقت، ما محصول زنان قوی هستیم که توانستهاند، زندگیشان را هدایت کنند. این یک موضوع پنهان نیست، شما به ما مردان اجازه میدهید که خود را راس خانواده بدانیم، در صورتی که تصمیمات کلیدی در خانه و در رابطه با بچهها به عهده شماست. میدانیم که مهم نیست چه کسی بیشترین درآمد را دارد، مهم این است که شما مسائل مالی را حل و فصل میکنید و تعیین میکنید که پول در چه راهی و کجا خرج شود. میدانیم که اگر توافق میکنیم که درست عمل کنیم، اما در نهایت برای حفظ آرامش به کمک شما نیاز داریم. همه این موارد را میدانیم و مشکلی با آن نداریم. اما اگر جملاتی بگویید که تاثیر ما را غیر ضروری اعلام کنید و غرور ما را نادیده بگیرید، آن وقت دیگر به دنبال در کنار شما بودن نخواهیم بود.
ما این طور تصور میکنیم که اگر شما خودتان درآمد داشته باشید، یعنی به پول ما نیاز ندارید. اگر خود دست به کار شده و کارهایتان را انجام دهید، یعنی به حمایت ما نیاز ندارید. اگر نتوانیم از شما حمایت کنیم و خواستههایتان را تامین کنیم، عشق ما به شما بیفایده خواهد بود. اگر اجازه ندهید، آنچه واقعاً باید باشیم، باشیم، مطلقاً نخواهیم گفت: «من مرد تو هستم» پس چه اتفاقی میافتد؟ هیچ. خیلی زود از کنارتان دور میشویم.
این حقیقت تلخی است، اما واقعیت دارد. اگر زنان به آقایان بفهمانند که کمتر از یک شریک هستند، اتفاقهای خوبی نمیافتد. پول و موفقیت شما او را میترساند و تهدید میکند. بله، چون او را از نقش خود به عنوان یک مرد و یک تامین کننده دور میکند. چون این انتظاری است که جامعه از او دارد و به آنان این گونه یاد دادهاند، که آنان باید مراقب و حامی شما باشند، البته وقتی مردی جوان است و تجربه زیادی ندارد، کارهای عجیب و غریبی انجام میدهد، مثلاً بیهوده پولش را خرج چیزهایی میکند که نیاز ندارد، به جای مغزش از بازویش استفاده میکند. اما هر چه بزرگتر شویم، بیشتر میفهمیم که برای ابراز عشق به کسانی که دوستشان داریم، بایستی به عنوان یک مرد واقعی، تامین کننده خواستههای آنان باشیم. به یاد داشته باشید اگر زنی عادت بد به رخ کشیدن نقصانهای یک مرد را داشته باشد، دیگر آن مرد سعی نمیکند که نیازهای او را تامین کند و برای خوشبختی آن زن هرگز کاری نمیکند.
چگونه باید از این موقعیت عبور کنیم؟
پول، شغل، تحصیل، غرور و افتخار ناشی از آن را رها نکنید. فقط یک خانم باشید. میدانم الان مثل ماشین و هلی کوپتر پلیس آژیر میکشید و عصبانی هستید اما این داغ کردن و ناراحتی، حقیقتی را که در مورد مردان میگویم، عوض نمیکند برای آنان مهم نیست که چه موقعیت مالی، شرایط اجتماعی، درآمد و سابقه کاری داشته باشند، فقط میخواهند مراقب زن خود باشند.
میدانیم که شما به قدر کافی قوی هستید که تلویزیون را جابجا کنید، اما اجازه بدهید او این کار را بکند و بگویید برای شما سنگین است و این یک کار مردانه است. میدانیم که پول زیاد دارید و میتوانید پول شام را بپردازید. اما همان جا بنشینید و اجازه دهید، او پول شام را بپردازد. او وقتی با نامزدش و یا همسرش بیرون میرود، وظیفه او انجام همین کارهاست. درست است، شما زن مستقلی هستید و به او نیاز ندارید تا آشغالها را بیرون ببرد یا قاب عکس را به دیوار آویزان کند یا به انبار برود و وسایل تعمیر سینک ظرفشویی را بیاورد. اما اگر انگشت به دهان بگذارید و وانمود کنید که نمیتوانید این کارها را بکنید و نیاز به مرد دارید تا آن را انجام دهد و با لبخند بر لب بگویید: «عزیزم، ممنونم که این کار را به خاطر من کردی، نمیدانستم بدون تو باید چه کار میکردم.»
از همسرتان تعریف کنید
بسیاری از مردان، اگر بدانند که مورد نیاز هستند، مردان بهتری خواهند بود. در عصر جدید زنان این نقشهای ضروری را از ما گرفتهاند و ما آن را قبول کردیم. اما در برخی موارد، شما میخواهید که بپذیرید زنانی قوی و تنها هستید یا اینکه میخواهید تنها یک خانم باشید. بنابراین وقتی میدانید که اگر یک خانم باشید، ما به شما آنچه را میخواهید و نیاز دارید میدهیم، چرا این کار را نمیکنید؟ خانم بودن به شما احساس آرامش و راحتی میدهد. چرا از فرصت آرام بودن استفاده نمیکنید؟ عزیزان، قول میدهم که خیلی سخت نیست، شما را نخواهد کشت و اگر کمی قدردانی به او نشان دهید، آنچه را نیاز دارید تامین خواهد کرد.
دوستی برای من تعریف میکرد: روزی نخواهد بود که ما «من و همسرم» از یکدیگر تعریف نکنیم، حداقل طی روز چندین مرتبه این کار را میکنیم، اما یک روز، او مرا برای مراقبت از بچهها در خانه تنها گذاشت تا کمی خرید و به کارهایش در بیرون از منزل رسیدگی کند. وقتی به خانه برگشت، مرا خسته و به هم ریخته از مراقبت بچهها دید. دنبال کردن بچهها، کاری نیست که از عهده من بر بیاید. منظورم این است که میتوانم اما بسیار خسته کننده است. وقتی زنم وارد اتاق شد و صورت خسته مرا دید، گفت: «واقعاً ممنونم که مراقب بچهها بودی، تو پدر فوق العادهای هستی؟» پسر، نمیتوانم بگویم چه احساس خوبی به من دست داد. کلماتی از دهانش خارج شد که انتظار آن را نداشتم. همین تعریف کار من را تمام کرد. برایم بسیار آزاردهنده بود که تمام روز در خانه بنشینم و مراقب بچهها باشم، در حالی که میتوانستم خیلی کارهای دیگری انجام بدهم، اما همین تعریف باعث شد به یاد بیاورم که چرا در بازی هستم. قدردانی و سپاس از یک مرد، نه تنها اطمینان و اعتماد او را تضمین میکند، بلکه از شما نیز بهترین میسازد. بهترین راه برای قدردانی این است که یک خانم باقی بمانید و به او اجازه دهید که مرد خانه باشد.
امروزه مطمئنم خانم بودن، هنری است که به فراموشی سپرده شده و برخی خانمها باید درسهایی در این زمینه بیاموزند. چند نکته به شما میگویم تا بیاموزید چگونه میتوانید خانم باشید، به خصوص در مواردی که رو در روی شوهر و نامزدتان قرار میگیرید اگر از روزهای اول ازدواج این گونه عمل کنید، شاید خیلی کم پیش بیاید تا در آینده دچار مشکلات زناشویی شوید.
خداوند فرموده وقتی انسانی را میآفریند، روزیاش هم با اوست. مبانی دینی ما این را میگوید. ما باید خوشبینانه به قضیه نگاه کنیم. اصلاً خود زاد و ولد و افزایش جمعیت، مسائل روزی را هماهنگ میکند.
بحث «رشد جمعیت» و «کنترل جمعیت» دو مقولهی اساسی است که امروزه در مسائل اقتصادی و اجتماعی ما مورد توجه است. مؤلفهی اصلی توسعهی هر کشوری، جمعیت آن است. در هر کشوری اگر جمعیتش متعادل باشد، برنامهریزی برای توسعه و تحقق شاخصهای پیشرفت و رفاه آن راحتتر است. محور توسعه هم در کشورها معمولاً جمعیت جوان، پویا، بالنده و اهل کار و خلاقیت است و معمولاً اینگونه جوامع، سرزنده و پویا هستند.
اما کشورهایی که رشد جمعیت منفی دارند، یعنی زاد و ولد در آنها کمتر از مرگ و میر است، اصطلاحاً میگویند که جمعیتشان رو به پیری و سالمندی میرود. مثل کشور آلمان که زاد و ولد در آن کم است و رشد جمعیتش منفی است و لذا مشکلات عدیدهای در مورد جمعیت سالم این کشور به وجود آمده است. متقابلاً جمعیت جوان چند سال گذشتهی کشور ما یک فرصت بسیار خوبی بود که متأسفانه با عدم برنامهریزی و جهتدهی لازم، این فرصت را بهمثابه یک تهدید قلمداد کردند.
باید منتظر پدیدهی «سالمندی» باشیم
اگر کشوری بخواهد به توسعهی متوازن برسد، هِرم جمعیتیاش باید توزیع متناسبی داشته باشد. میگویند اگر 40 درصد از کل جمعیت کشوری، تولیدکننده و جوان باشند، آن جامعه زنده و مولّد است. اما اگر این ترکیب به هم بخورد، لازم است که برنامهریزیهای کشور را هم با انعطافپذیری لازم، بر اساس همان هرم جمعیتی تغییر داد. کاهش رشد جمیعت به معنی کاهش زاد و ولد و به معنی کمشدن جمعیتِ بین صفر تا 14 ساله در کشور است. پس متأسفانه در چند سال آینده ما باید منتظر پدیدهی «سالمندی» باشیم.
منتها بحث این است که ما بهطور مطلق نمیتوانیم بگوییم افزایش جمعیت چیز مطلوبی است. افزایش جمعیت تنها اگر با توسعه همراه باشد و زیرساختهای کشور نیز درست شود، منجر به رشد مطلوب خواهد شد.من مقایسه میکردم ایران را با انگلیس؛ جمعیت انگلیس حدوداً مثل ایران است، ولی مساحت آن کشور به اندازهی خراسان قدیم است. آنها توسعهیافتهاند و ما در حال توسعه هستیم، یعنی بنابراین ما میتوانیم بگوییم ظرفیت ما خیلی بالاتر از آنهاست.
من خودم سر کلاسهایم وقتی بحث جمعیتی پیش میآید، مقایسه میکنم و میگویم با توجه به نیروی انسانی و منابع و ظرفیتها و شایستگیهایی که در کشورمان داریم، تا 200 میلیون نفر را هم میتوانیم با شاخصهای بالای زندگی اداره کنیم. وقتی در مورد جمعیت مطالعه میکردم، به صحت فرمایش امام خمینی (رحمهالله) برخورد کردم و باور کنید آنقدر خوشحال شدم که یکی از شادیهای زندگی من همین بود.
ایشان فرموده بودند: ما کشوری داریم که میتوانیم 150 الی 200 میلیون نفر را در آن بهرهمند سازیم و از زندگی خوبی برخوردار باشیم. ما این ظرفیت را داریم، اما نمیخواهیم بیگدار به آب بزنیم و تولید مثل بیبرنامه داشته باشیم. باید 40 درصد از جمعیت ما بین صفر تا 14 سال باشند تا یک جمعیت نرمال داشته باشیم و بشود روی آن برای توسعهیافتگی کشور حساب کرد. مملکت ایران... وسعتش آنقدر است که برای 150 میلیون تا 200 میلیون جمعیت کافی است. یعنی اگر 200 میلیون جمعیت داشته باشد، در ایران به رفاه زندگی میکنند. (امام خمینی رحمهالله 1358/2/30)
حساسیت دشمن توهم نیست
من در این زمینه مطالعه کردم. بعضی افراد خیلی بر این مسأله تأکید دارند که دشمنان میخواهند جمعیت ایران و مسلمانان کم شود. نمیخواهم بگویم این عامل اول است، ولی واقعاً وجود دارد. عبارتی دارد ساموئل هانتینگتون که گفته است: یکی از مشکلات ما در مقابل کشورهای مسلمان، زاد و ولد زیاد در این کشورها است؛ جنبشهای اجتماعی را آنها به وجود میآورند.
ژ بنابراین تا چند سال دیگر که ما کشورهای غربی اُفت جمعیتی خواهیم داشت، این برای ما یک تهدید بزرگ است. او همچنین میگوید: تمدن اسلامی تمدنی است که چالش آن تا حدودی متفاوت از دیگر چالشهاست، چراکه این تمدن اساساً ریشه در نوعی پویایی جمعیت دارد. بعد ادامه میدهد: رشد بالای زاد و ولد که در اکثر کشورهای اسلامی شاهد آن هستیم، این چالش را متفاوت کرده است. امروزه بیش از 20 درصد از جمعیت جهان اسلام را جمعیت بین 15 تا 25 سال تشکیل میدهد که این خطر بزرگی برای اهداف غرب به حساب میآید.
ژاک شیراک هم گفته بود: اروپا در حال محو شدن است و بهزودی کشورهای ما خالی میشوند. به همین دلیل است که بعضی کشورها مثل کانادا بهطور جدی روی برنامهی مهاجرتپذیری سرمایهگذاری کردهاند و از زاد و ولد حمایت میکنند.
چند کجفهمی دربارهی فرزندآوری
1. والدین برای خود زندگی کنند نه فرزندان!
یک کجفهمی در جامعهی ما به وجود آمده، این است که والدین ما برای فرزندانشان زندگی میکنند و نه برای خودشان! این باعث میشود که فرزندان بیاراده بار بیایند و تقاضاهای بیش از حد بکنند. چرا؟ نه دین، نه روانشناسی و نه علم این شرایط را تأیید نمیکند.
شما باید در حد امکانات خود جهیزیه تهیه کنید و حتی اگر امکانش را ندارید، تهیه نکنید. چرا خودتان را به دردسر میاندازید؟ ما باید به آنچه که داریم، قناعت کنیم. خود این، یک کار فرهنگی است، ولی چون مسئولان ما و دولتیهای ما و صداوسیمای ما این کارها را میکنند، مردم هم یاد میگیرند. سادهزیستی باید از آنجا شروع شود تا به مردم عادی هم برسد.
2. نباید زنها خانهنشین شوند اما...
یک بحث دیگری هم وجود دارد که البته نظر شخصی من است. ببینید، در جامعهی ما زنها از پایگاه خودشان خارج شدهاند. مثلاً میگویند زایمان اندام خانمها را بههممیریزد و زنی که میخواهد در جامعه فعالیت کند، نباید تیپش به هم بخورد. اینگونه عقاید باعث میشود زاد و ولد کمتر شود. وقتی خانمها از جایگاه خودشان بیرون آمدند، چنین مشکلاتی هم ایجاد میشود. ما نمیگوییم خانمها خانهنشین بشوند، بلکه باید تعادل ایجاد شود.
3. سهل بگیرید
نکتهی دیگر این است که خانوادهها باید سهل بگیرند. یک جوان نمیتواند هم سربازی برود، هم تحصیلاتش را ارتقا بدهد، هم خانه بخرد، هم کار پیدا کند و هم مهارتهای زندگی را داشته باشد. خود ازدواج در واقع یک فرایند و یک روندی است که زندگی را میسازد.
یعنی افراد پس از ازدواج برای ساختن زندگیشان باید زحمت بکشند و رشد کنند. گاهی من به کسانی که برای مشاوره میآیند، میگویم اگر یک پسر جوان همهی این خواستههای شما را داشته باشد، پس دیگر چه نیازی به زن و همسر دارد؟! آیا اگر او طراوات جسمی و روانشناختی داشته باشد، بهتر است یا اینکه ماشین و خانه داشته باشد؟
معروف است که حضرت امام (رحمهالله) وقتی برای زوجهای جوان عقد میخواندند، میگفتند: «بروید با هم بسازید.» یعنی هم بروید خودتان را بسازید و خودسازی معنوی کنید، هم با هم سازش داشته باشید و هم زندگی را بسازید. جوانانی که با تلاش خودشان همه چیز را فراهم میکنند، قدر آن زندگی را بیشتر میدانند. لذا با هم بهتر زندگی میکنند و عموماً طلاق و جدایی بین ایشان پیش نمیآید؛ عاملی که زاد و ولد را میآورد پایین.
4. با نظام آفرینش همگام باشیم
یک بحث دیگر این است که زوجین میگویند اگر فرزندان ما چندتا باشند، درد سرشان زیادتر است و تربیتشان سخت است و پول نداریم و ...! حال آنکه در فرهنگ ما این هست که: «هر آنکس که دندان دهد نان دهد.» ما باید با نظام آفرینش همگام باشیم.
خداوند فرموده که وقتی انسانی را میآفریند، روزیاش هم با او است. مبانی دینی ما این را میگوید. ما باید خوشبینانه به قضیه نگاه کنیم. اصلاً خود زاد و ولد و افزایش جمعیت، مسائل روزی را هماهنگ میکند و اینها به صورت خودکار همدیگر را پوشش میدهد.
خداوند فرموده: شما از ترس فقر فرزندانتان را نکُشید؛ ما روزی شما و آنها را میرسانیم.1 یا فرموده: از ترس فقر زوجیت را به تأخیر نیندازید؛ ما از جاهایی به شما میدهیم که اصلاً شما نمیتوانید حساب کنید. ما از فضل خودمان شما را غنی میکنیم.2لذا امیدواری، توکل به خداوند متعال و دید مثبت نسبت به نظام آفرینش و جهان هستی باعث میشود ما تشویق شویم که از عهدهی فرزندان بیشتری بربیاییم و این را باید در جامعه نهادینه کرد.
پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای (مدظلهالعالی)