تبادل لینک
هوشمند برای
تبادل لینک
ابتدا ما را با
عنوان
نیازمندی های
پزشکی- ورزشی-
علمی ... و
آدرس injast.LXB.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
انگار یک جورهایی عادت شده، از آن عادت هایی که باید هنگام تماشای هر فیلم و سریالی و با هر میزان گستردگی و اهمیتی راغش را گرفت؛ نمایش یک صنف و شغل خاص در موقعیتی خاص تر و فردا روز، اعتراض گسترده برای دفاع از حرمتشان و احتمالا آبروی بر باد رفته شان.
مجله همشهری جوان: انگار یک جورهایی عادت شده، از آن عادت هایی که باید هنگام تماشای هر فیلم و سریالی و با هر میزان گستردگی و اهمیتی راغش را گرفت؛ نمایش یک صنف و شغل خاص در موقعیتی خاص تر و فردا روز، اعتراض گسترده آدم های حاضر در صحنه و متعهدی که – دیده و ندیده – به میدان آمده اند برای دفاع از حرمتشان و احتمالا آبروی بر باد رفته شان. فرقی هم ندارد که مسئله، سر زدن یک کار خلاف باشد یا یک دیالوگ چند ثانیه ای بی اهمیتی در یک فیلم 90 دقیقه ای.
مهم این است که بهشان برخورده و احساس وظیفه می کنند که دست روی دست نگذارند. اینجوری هم صدایشان را به گوش «مسئولان امر» می رسانندو هم برای مدتی سر زبان ها می افتند. از این دست اتفاق ها و عادت ها در حافظه تاریخی مان کم نبوده و نیست.
قصه اش سر درازی دارد و هر بار به شکلی بروز می کند؛ یک بار در قالب تجمع اعتراض آمیز و تحصن، یک بار در فرمت بیانیه و گفتگوهای تند خبری (مدت هاست که با توجه به سهولت و دسترسی فراوان، اقبال به شکل دوم، یعنی بیانیه دادتن، کمپین راه انداختن و شکایت کشی از راه سایت های خبری اقبال بیشتری دارد).
مهم این است که «اعتراض» همیشه هست و از بین نمی رود، فقط از فیلم و سریالی به محصولی دیگر منتقل می شود! در این صفحه به مهمترین اعتراض هایی می پردازیم که در این سال ها با آنها مواجه بوده ایم. البته حواسمان هست که گاهی معترضان «حق» داشته اند و برای این حق کوتاه نیامده اند، گاهی هم برعکس. راستی، حساب اعتراض های پرطمطراق و - معمولا - پردامنه سیاسی را هم از این جمع جدا کرده ایم.
1376؛ آژانس شیشه ای؛ ابراهیم حاتمی کیا
علت: مامور دست و پا چلفتی نیروی انتظامی در همان آغاز فیلم، هم تفنگش را به راحتی از دست می داد و هم به شکل بدی روی زمین می خورد. نیروی انتظامی برای این صحنه، نسبت به فیلم اعتراض داشت و می گفت باید اصلاح شود (البته شایعه شده بود که مسئله اصلی پلیس به قبل از اینها برمی گردد و به هنگام ساخت فیلم و ندادن خودروهای پلیس مربوط می شود.)
نتیجه: یک ماه بعد این شکایت پس گرفته شد و حتی فرمانده وقت نیروی انتظامی از فیلم تقدیر کرد. بعد از این ماجراها نیروی انتظامی با تشکیل موسسه هنری جداگانه ای هم خودش وارد عرصه فیلمسازی شد و به این ترتیب، در برهه های مختلف، جلوی برخی شکایت ها و اعتراض ها را از سرمنشأ آن گرفت (تصویب فیلمنامه و تخصیص امکانات و بودجه).
1377؛ شوکران؛ بهروز افخمی
علت: هدیه تهرانی، اغواگری پرستار شوکران (سیما ریاحی) را به بهترین شکل بازی کرد و خب پرستاران برآشفتند و در اقدامی بی سابقه، جلوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحصن کردند و چند شب را در میدان بهارستان به صبح رساندند. پوشش تلویزیونی و روزنامه ای این قضیه، آتش التهاب را تندتر کرد. این اعتراض را باید نقطه عطفی در تاریخ اعتراض ها دانست؛ هم شکایت صنفی (غیرسیاسی) را به کف خیابان ها کشید و هم عامل موثری شد برای فروش بالای فیلم (به حدی که بعدها مورد تقلید قرار گرفت!)
نتیجه: با ریش سفیدی و برگزاری یک جلسه مشترک در حوزه هنری، قضیه فیصله پیدا کرد. شوکران نشان داد که اعتراض و شکایت رسانه ای، فروش هر فیلمی را تکان می دهد و ضمنا باید پرستاران و پزشکان را هم پای ثابت اغلب این نوع اعتراض ها دانست.
1383؛ بانویی دیگر ؛ سیروس مقدم
علت: در آن سال ها موجی تلویزیونی راه افتاده بود درباره زن دوم. نقطه اوج آن موج، همین سریال سیروس مقدم بود که زن اول، می افتاد دنبال خواستگاری برای شوهرش که زن دوم بگیرد و الخ. آیا می شود بانوان به این موج خانمان برانداز و تهدیدآمیز اعتراض نکنند؟ آیا می شود تلفن های روابط عمومی صدا و سیما نسوزد؟ آیا می شود به طعنه های حین تماشای فیلم، واکنشی نشان نداد؟ خیر!
نتیجه: بیشتر تماشای فیلم در خانه ها ممنوع و سانسور شد تا در تلویزیون، البته همه دلشان می خواست ببینند ته اش چه می شود! این اعتراض کاملا خودجوش و زنانه، عیش این نوع قصه ها را منغص کرد.
1383؛ نقطه چین ؛ مهران مدیری
علت: مدیری و نویسندگانش تا قبل از شب های برره که شمایل اخلاق ناپسند ایرانی را در یک جغرافیا جمع کردند. طعنه های بسیاری به مسائل روزمره جامعه می زدند و با پشتوانه حمایت مدیران تلویزیون، پیه همه چیز را به تنشان می مالیدند. یکی اش همین ماجرای روزه سیاسی و اعتراضات آن زمان که توسط بامشاد (رضا شفیعی جم) به سخره گرفته شد و اعتراض های گسترده ای در پی داشت.
نتیجه: طبیعی بود که چیزی نشود ولی از آن جهت مهم بود که برخلاف اعتراضات سیاسی مرسوم (حتی در این سال ها)، به خیابان کشیده نشد و در حد حرف و نقد و اعتراض روزنه ای باقی ماند.
1384؛ او یک فرشته بود ؛ علیرضا افخمی
علت: وکیلان (طبیعتا نه همه شان؛ برخی از وکلا) شخصیت آقای سرابی را تحمل نکردند. او شیطان اصلی و نهایی فیلم بود و تاثیر زیادی هم روی مخاطبان سریال های رمضانی داشت.
نتیجه: به دلیل ساختار معمایی فیلم، وقتی همه چیز برملا شد و اعتراضات بالا گرفت که سریال به پایان رسیده بود. در بازپخش هم کسی به این اعتراضات وقعی ننهاد.
1386؛ میوه ممنوعه؛ حسن فتحی
علت: سریال های تلویزیونی در صدر توجه و محبوبیت بودند و اعتراض ها به کوچکترین اتفاقات، از دید رسانه ای دور نمی ماند؛ حالا می خواهد شرکت ارتباطات سیار باشد که به برخورد هانیه توسلی با آنتن موبایلش معترض بود (!) یا سردفترداران باشندکه به اتهام زدوبندبازی شکایت داشتند.
نتیجه: با توجه به اقبال گسترده به این سریال، اتفاق خاصی نیفتاد (البته گویا پایان فیلم به دلیل اعتراض داخلی تلویزیونی ها و برخی منتقدان تغییرات اندکی داشت) ولی نشان داد که کسب شهرت هم می تواند عاملی برای اعتراض به فیلم ها و سریال های پرمخاطب باشد.
1386؛ اغما ؛ سیروس مقدم
علت: تعدادی از پزشکان به عدم رعایت مسائل فنی پزشکی شکایت داشتند و کمیسیونبهداشت مجلس هم نسبت به شخصیت پردازی پزشک فیلم که باعث سلب اعتماد مردم می شود، معترض بود.
نتیجه: سریال های رمضانی به دلیل ساخت روزانه، قابل تغییر بودند ولی مقدم (با توجه به سابقه چنین اعتراضات کوچک اما تاثیرگذاری در زمان پخش سریال نرگس)، آنقدر پزشک خوب و کاردان در فیلم قرار داده بود که راه دررویی برای این نوع اعتراضات داشته باشد. ضمنا، پخش فشرده سریال، اجازه قدرت نمایی بیشتر به اساتید نداد.
1386؛ حلقه سبز ؛ ابراهیمی حاتمی کیا
علت: داستان فیلم را یادتان هست؟ یک عقب مانده ذهنی که دچار مرگ مغزی شده بود ولی روح سرگردانش دنبال کسی می گشت که قلبش را به او اهدا کند. قصه حاتمی کیا از دو وجه مورد اعتراض قرار گرفت؛ یکی اشتباهات پزشکی موجوددر فیلم، یکی هم از طرف «انجمن پیوند اعضا» که مدعی بود آمار اهدای عضو پس از نمایش این سریال پایین آمده.
نتیجه: برای اولی، جوابیه بلندبالایی از طرف عوامل سریال (گویا به قلم خود حاتمی کیا) در روزنامه همشهری منتشر شد و تا مدت ها محل بحث قرار گرفت. دومی هم که هیچی! گذر زمان همه چیز را حل می کند.
1387؛ مرد هزار چهره ؛ مهران مدیری
علت: مسعود شصتچی که کلا آدم اشتباهی بود و در موقعیت های اشتباهی هم قرار می گرفت، کارمند بایگانی اداره ثبت احوال شیراز بود و خب چه انتظاری دارید؟ با اینکه جانمایه اصلی سریال، قرار دادن نقش اولش در صنف ها وشغل های مختلف و بهره برداری کمیک از آن بود (و دقیقا به همین دلیل از نظر شکایت و اعتراض، رکورددار است)، ولی این دلیل نمی شودکه پس از تعطیلات نوروز، کارمندان اداره مذکور اعتراض نکنند. آنها هم شکایتشان را رسانه ای کردندو هم پای دادگاه را وسط کشیدندو تقاضای دو میلیارد تومان خسارت معنوی کردند. همشهری جوان خودمان هم در همان ایام سراغ شاکیان رفت و با تیترهایی مثل «اگر دستم به مدیری برسد، 7 تا تیر بهش می زنم» و «گفتند شکایت تان را پیگیری نکنید» ماجرا را پوشش داد.
نتیجه: کسی نمی داند که اصلا دادگاهی برای این شکایت تشکیل شد یا در همان حد حرف باقی ماند. تلویزیون هم از این عدد و رقم ها به کسی نمی دهد (اصولات شکایت از تلویزیون خیلی راه به جایی نمی برد!) مرد دو هزار چهره سال بعد نیز روی آنتن رفت و البته به شغل مورد نظر نپرداخت.
1388؛ مرد دو هزار چهره ؛ مهران مدیری
علت: باز هم شصتچی در صنف ها و محیط هایی قرار می گرفت که جایش آنجا نبود! هر چند این بار سعی شده بیشتر جانب احتیاط رعایت شود و حوزه های کم دردسر سوژه شود ولی شوخی با روشنفکران کار خودش را کرد. اعتراض به چند نقد تند و تیز در روزنامه ها محدود شد و جوابیه ای هم از جانب یکی از نویسندگان منتشر شد. همین!
نتیجه: چیزی نشد! همه آنچه هم که در بالا خواندید، برای پس از تعطیلات نوروزی و پس از اتمام سریال بود.
1389؛ به کجا چنین شتابان ؛ ابوالقاسم طالبی
علت: بازپرس ویژه قتل تهران با انتقاد از اهانت به قضات گفت که حتما شکایتی تنظیم می کند. چرا؟ «چون در صحنه بازرسی از شرکت، فردی که متهم به کلاهبرداری بود با این دیالوگ که «قاضی فس فس کرد» قضاوت را در رسیدگی سریع به پرونده ها مورد انتقاد قرار داد و ادامه گفتگوی این مامور انتظامی با رئیس تیم عملیاتی، موارد دیگری را نیز درخصوص قضات مطرح کردکه قابل پیگیری است.»
نتیجه: طبیعتا چیزی نشد!
1389؛ در مسیر زاینده رود ؛ حسن فتحی
علت: هر چند خود سریال برای فتحی دستاورد چندانی نداشت ولی اعتراض ها به لهجه اصفهانی بازیگران، سریال را سر زبان ها انداخت. خیلی ها هم متوجه نشدندکه چرا باید این اعتراض ساده این همه رسانه ای شود و تیم سازنده را به دردسر بیندازد. آن هم تیمی که سختی ساخت سریال فشرده در اصفهان را جایگزین کار در پایتخت کرده بود و می خواست ایده جدیدی در ساخت سریال خارج از پایتخت رو کند.
نتیجه: کار به بیانیه دادن توسط تیم سازنده و عذرخواهی از مردم اصفهان هم کشید و فتحی هم از این همه انتقاد تند غیرمنصفانه گلایه کرد.
92 و 1390؛ پایتخت ؛ سیروس مقدم
علت: لهجه مازنی بازیگران و شخصیت های پردردسر شمالی سوژه اعتراض بودند. هر چند به دلیل داستان شیرین و دوست داشتنی، حفظ شأن و نمایش محبت و سادگی شمالی ها در جای جای قصه، تعطیلات نوروزی و تعطیلی رسانه ها، اعتراضات چندان گسترده نشد ولی بد نیست بدانید که سایت های خبری شمالی، برخی نمایندگان استان مازندران، جمعی از حقوقدانان مازندرانی و حتی معاون سیاسی و امنیتی وقت استانداری مازندران خواستار توقف پخش فیلم و عذرخواهی از مردم شریف مازندران شدند.
تلویزیونی ها هم کار جدیدی یاد گرفتند و در برنامه های خاصی قبل از پخش سریال، میکروفونشان را به میان شمالی ها می بردند و از آنها می خواستند که سریال را تایید کنند.
نتیجه: این شکایت ها در حد همین حرف و خودنمایی باقی ماند و از سازندگان پایتخت 2 در مرکز آن اعتراض های پوشالی، استقبال هم شد. هر چند در سری دوم، لهجه های اغراق شده برخی را اذیت کرد ولی کار به بیانیه و اینها نرسید!
1391؛ خداحافظ بچه ؛ علیرضا افخمی
علت: دزدیدن ساده و سردستی بچه از شیرخوارگاه و نمانیش شرایط فرزند خواندگی، باعث واکنش و صدور بیانیه رسمی سازمان بهزیستی شد. البته آنها در بخش دوم، بیشتر نسبت به اطلاعات غلط مطرح شده در سریال معترض بودند. نظام پرستاری هم نسبت به نمایش برخی صحنه ها اعتراض کرد.
نتیجه: اتفاق خاصی نیفتاد.
1392؛ پژمان ؛ سروش صحت
علت: شما یک فوتبالیست را با همه خنگی ها، بی سوادی ها، توهم ها و اشتباهات سوژه کنی و برخی اهالی فوتبال اعتراض نکنند؟ اصلا شدنی نیست! هر چند به دلیل وجود بازیکنان فوتبال در نقش های اصلی، روایت کم نقص و خاص کردن قصه و از همه مهمتر، سیب زمینی بودن نسبی حوزه ورزش، اعتراض ها به یکی دو مصاحبه بی جان محدود شود. در نهایت نیما نکیسا، خداداد عزیزی و مسئولانی چون رئیس کمیته حقوقی فدراسیون فوتبال (هوشنگ نصیرزاده) نسبت به برخی اتفاقات مطرح شده در پژمان اعتراض کردند.
نتیجه: هیچی نشد و قسمت آخرش به سلامت روی آنتن رفت! اصولا حوزه ورزش با جنبه ترین حوزه در همه این سالیان بوده؛ ورزش و مردم و نود به عنوان پرقدمت ترین و جنجالی ترین برنامه های تلویزیون همچنان روی آنتن اند؛ مثل پژمان.
«برادلي كوپر» ، «مت ديمون» ، «چنينگ تيتوم» ، «رايان رينولدز» ، «برد پيت» و «جورج كلوني» (2 بار) به عنوان جذاب ترين مردان سال از نظر مجله پيپل معرفي شده اند.
مجله سرگرمي «پيپل» (People) در جديدترين گزارش ساليانه خود ، عنوانجذاب ترين مرد سالرا به «آدام لوين» خواننده گروه «مارون 5» (Maroon 5) داد.
مجله پيپل در اين گزارش خود آورده : به عنوان يك خواننده و آهنگساز «آدام لوين» فانتزي هاي لازم براي دريافت جوايز «گرمي» را دارد. اين چهره 34 ساله سالهاي گذشته دركنار چهره هاي معروفي همچون «چنينگ تيتوم» و «برادلي كوپر» نامزد دريافت اين عنوان بوده است.
«لوين» علاوه بر حضور موفق در عرصه موسيقي (داور مسابقه Vioce) يكي از چهره هاي كمتر شناخته شده در عرصه سينما هم بوده است كه نمونه آن بازي در فيلم «ايي تي : موجود فرازميني» ساخته «استيون اسپيلبرگ» بوده است.
گفتني است «برادلي كوپر» ، «مت ديمون» ، «چنينگ تيتوم» ، «رايان رينولدز» ، «برد پيت» و «جورج كلوني» (2 بار) به عنوانجذاب ترين مردان سالاز نظر مجله پيپل معرفي شده اند.
تصاویری ازرویا تیموریان، بازیگر سینما را که ظاهراً وجه زنانه خود را فراموش کرده و در لباس مردانه با موهایی تراشیده جلوی دوربین ظاهر شده، در ادامه مطلب ببینید.
تیموریاناین ظاهر عجیب را برای نقشآفرینی در یک فیلم سینمایی به نام شیفتگی انتخاب کرده که در روند داستانی آن پس از آشنایی با یک موزیسین جوان به نام غوغا و کمک به او برای رفع گرفتاریاش، خود نیز دچار دگردیسی میشود.
ابولفضل پورعربکه مدت هاست جلوی دوربینهای خبری ظاهر نشده بود، در یک جمع عمومی حضور پیدا کرد. حضوری که نشان میداد ستاره سالهای نه چندان دور سینمای ایران، سرحالتر از گذشته به روزهای آینده نگاه امیدوارانهای دارد.
آقای سوپر استار برای اولین بار به یک کنسرت موسیقی رفت. کنسرت موسیقی پاپ که خوانندهای مثل محسن یگانه صحنه گردان آن است. کنسرتی که در بین کنسرتهای پاپ به عنوان پرمخاطبترین اجرا مشهور است و مخاطبین زیادی برای دیدن اجرای جذاب محسن یگانه به سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی تهران رفته بودند.
اواسط کنسرت پنجم آبان یگانه بود که آقای نابغه،پورعربرا به حضار معرفی کرد و طرفدارانش را از حضور او در سالن باخبر کرد. همین موضوع کافی بود که سالن به مرز انفجار برسد و برای دقایقی همه محو تشویق پورعرب شوند. شدت تشویقهای طرفداران یگانه آنقدر زیاد بود که صدا به صدا نمیرسید! آقای سوپر استار، با تواضع همیشگی خود پاهای خود را ستون کرد و به احترام حضار در سالن سر تعظیم فرود آورد.
کنسرت تمام شد، مهمانان ویژه کنسرت به بک استیج رفتند تا با محسن یگانه به خوش و بش بپردازند.پورعرباما تمام وقت خود را در بک استیج مشغول عکس انداختن با آدمهایی بود که روزگاری با فیلمهای او زندگی کردهاند و امروز با خاطرات آقای سوپر استار روزگار میگذرانند. نکته جالب مردم داری پورعرب بود. امکان داشت کسی سر میز پورعرب برود و او به نشانه احترام بلند نشود.
وقتی هم کهپورعرب به همراه پوریا (پسرش)عزم خروج از سالن را داشت، علی رغم بارش شدید باران، آقای سوپراستار خیلی متین و موقر به ابراز احساس هوادارانش پاسخ میگفت و با تک تک آنها عکس یادگاری میانداخت. این یعنی او هنوز هم محبوب است، ستارهای که هنوز در یاد و خاطره مردم مانده و با تواضع مثال زدنی خود حرفهای ناگفته زیادی را فریاد میزند.
وقتی که منتظر یک فرشتهی کوچک هستید لازم نیست برای دو نفر غذای بخورید کافی است که تغذیهی خوبی داشته باشید. برنامهی غذاییتان باید متنوع باشد تا سلامت جنین و خودتان تضمین شود.
وقتی که منتظر یک فرشتهی کوچک هستید لازم نیست برای دو نفر غذای بخورید کافی است که تغذیهی خوبی داشته باشید. برنامهی غذاییتان باید متنوع باشد تا سلامت جنین و خودتان تضمین شود.
خوب غذا خوردن در دورهی بارداری از همه چیز واجبتر و ضروریتر است. یک خانم باردار باید برخی از مواد مغذی را بیشتر از قبل دریافت کند تا بتواند نیازهای بدنش را تامین کند. به عنوان مثال اسیدفولیک یا همان ویتامین B9. خانمهای باردار به این ویتامین نیاز بیشتری دارد. پزشکان معتقدند که خانمها از زمانی که قصد بارداری دارند باید این ویتامین را دریافت کنند.
اسیدفولیک
اسیدفولیک از همان روزهای نخست بارداری مورد نیاز است. کمبود این مادهی مغذی باعث ناهنجاری عصبی جدی در جنین میشود. در برخی موارد اگر مادر کمبود داشته باشد مصرف مکمل غذایی لازم است. پزشکتان بهتر میداند که به مکمل نیاز دارید یا نه. کلاً مواد غذایی سرشار از اسیدفولیک مانند سبزیجات برگ سبز (اسفناج، سالاد و غیره)، حبوبات، مارچوبه، تخم کتان، شلغم و ... بیشتری مصرف کنید.
ویتامین D و کلسیم
ویتامین D و کلسیم نیز از نیازهای اصلی زنان باردار هستند. دو سوم ویتامین D بدن از طریق نور خورشید تامین میشود. این ویتامین برای تثبیت کلسیم در بدن لازم است. در بیشتر موارد پزشک مکمل تجویز میکند. این مکملها اغلب به صورت آمپول هستند که در سه ماههی سوم بارداری تجویز میشود.
چربیها نیز در این دوره برای بدن لازماند اما حواستان باشد نه هر نوع چربی! باید چربیهای مفید (امگا 3 ها و امگا 6 ها) که در روغن کلزا، روغن زیتون و همچنین ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن و غیره وجود دارد را دریابید
میتوانید به طور مرتب ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد و ماهی ساردین میل کنید البته ماهیتان باید به خوبی پخته شده باشد. برای اینکه فرزندتان استخوانهای محکمی داشته باشد لازم است که میزان کلسیم مصرفیتان را هم بالا ببرید. در این دوره نیاز به کلسیم بالا میرود. خوشبختانه در دورهی بارداری رودهها کلسیم بیشتری جذب میکنند تا به این نیاز بیشتر پاسخ دهند. در هر حال توصیه میکنیم ماست، بادام، آجیل و آب معدنی سرشار از کلسیم بیشتری مصرف کنید. حواستان به پنیرهایی که از شیر خام تولید میشوند باشد چون برای جنین خطرناک است.
چربیها
چربیها نیز در این دوره برای بدن لازماند اما حواستان باشد نه هر نوع چربی! باید چربیهای مفید (امگا 3 ها و امگا 6 ها) که در روغن کلزا، روغن زیتون و همچنین ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن و غیره وجود دارد را دریابید. روزانه یک تا دو قاشق غذاخوری روغن گیاهی برای بدن کافی ست. هفتهای دو مرتبه هم ماهی چرب میل کنید. در عوض حواستان باشد که از مصرف چربیها مضر که در روغنهای حیوانی و غذاهای صنعتی وجود دارند بپرهیزید.
« به درد فکر می کنند و به همین خاطر درد می کشند.» این را مریم کاشانیان، استاد دانشگاه و مدیر گروه زنان دانشگاه علوم ایران درباره خانم های بارداری می گوید که از کودکی طرحواره دردی بینهایت در زایمان روی صفحه سپید ذهن شان هک می شود و آنوقت شنیده های ترسناک شان را از همجنس های شان که زجر میکشند، در ناخودآگاه شان انبار می کنند تا در زایمان، همه شان را بیاد بیاورند و ترس و دردی وصف نشدنی را تجربه کنند.
به درد فکر می کنند و به همین خاطر درد می کشند.» این را مریم کاشانیان، استاد دانشگاه و مدیر گروه زنان دانشگاه علوم ایران درباره خانم های بارداری می گوید که از کودکی طرحواره دردی بینهایت
در زایمان روی صفحه سپید ذهن شان هک می شود و آنوقت شنیده های ترسناک شان را از همجنس های شان که زجر میکشند، در ناخودآگاه شان انبار می کنند تا در زایمان، همه شان را بیاد بیاورند و ترس و دردی وصف نشدنی را تجربه کنند.
هرچند این متخصص زنان و زایمان اعتقاد دارد بخشی از درد زایمان به تلقین مربوط است اما می پذیرد که هر زنی حتی بدون تلقین های منفی هم ممکن است به هزار و یک دلیل مقداری درد را تجربه کند و به همین علت او و همکارانش، در بیمارستان اکبرآبادی که ریاستش را به عهده دارد، از روش های علمی و منطبق بر دانش روز دنیا برای کاهش این نوع دردها استفاده می کنند.
کاشانیان توضیح می دهد شمار بیمارستان هایی که از روش های کاهش درد در زایمان استفاده می کنند یا دوره های آموزشی برای زنان باردار برگزار می کنند در کشورمان کم نیست اما هنوز وزارت بهداشت فهرستی از این بیمارستان ها منتشر نکرده است و به همین علت خانم های باردار، این بیمارستان ها را نمی شناسند.
زایمان پدیده ای فیزیولوژیک است پس چرا درد دارد در حالی که پدیده های فیزیولوژیک دیگر همچون خوردن یا آشامیدن درد ندارد؟
من معتقدم بخش عمده ای از درد زایمان، تلقینی و حاصل بازتاب تربیتی مغز ماست برخی زنان حتی از دوران کودکی می آموزند زایمان پدیده ای دردناک است با این حساب چگونه می شود از آنها انتظار داشت زایمان شان را بی درد بگذرانند؟
عکس این ماجرا هم صادق است. در میان برخی اقوام، زنانی که باور ندارند زایمان درد شدیدی دارد، بدون درد یا با دردی بسیار اندک زایمان می کنند برای مثال زنان عشایر ممکن است در حال کوچ از نقطه ای به نقطه ای دیگر، مدتی کوتاه در محلی اتراق کنند، همانجا فرزندشان را به دنیا بیاورند و پس از استراحتی کوتاه به دنبال ایل راه بیفتند.
البته انواعی از زایمان شکل طبیعی ندارد و مسیر فیزیولوژیکش را طی نمی کند اما حرف من درباره این نوع زایمان ها نیست. بحثم درباره زایمان های طبیعی است که باید درد در آنها بسیار کم باشد اما بر عکس است چون خانم ها در ناخودآگاه شان ایمان دارند که زایمان باید با درد شدید توام باشد. وقتی ما انتظار درد داریم، بیشتر حسش می کنیم.
شما در صحبت های تان اشاره کردید که گرچه درد شدید زایمان حاصل تلقین است اما هیچ زایمانی هم کاملاً بی درد نیست و حتی اگر هیچ نادرستی درباره زایمان وجود نداشته باشد، درد تا حدی احساس خواهد شد. علت این درد طبیعی چیست؟
کشش سفاق روی رحم، هنگام به دنیا آوردن بچه باعث درد می شود. با انقباض های عضله ای در زمان زایمان، اکسیژن کمتری به عضلات می رسد که یکی از عوارضش احساس درد است. با این حال به طور کلی باید بگویم علت دقیق درد زایمان هنوز به طور کامل مشخص نشده است.
حتی اگر بخشی از این دردها تحت تأثیر تلقین باشد خانم های باردار آن را احساس می کنند. برای از بین بردن این دردها در ایران چه روش هایی استفاده می شود؟
به یاد داشته باشید که زایمان کاملا بدون درد وجود ندارد اما زایمان کم درد وجود دارد. روش های گوناگونی در دنیا برای کاهش درد زایمان ابداع شده است که همه آنها در ایران هم به کار می رود.
این روش ها به دو گروه تقسیم می شود: گروه اول روش های دارویی و گروه دوم روش های غیر دارویی .
مواد بی حس کننده ای که در روش دارویی مورد استفاده قرار می گیرد یا با آمپول به کنار نخاع یا عضلات تزریق می شود و یا استنشاقی است یعنی خانم باردار، گاز بی حس کننده را، از طریق ماسک تنفس می کند.
روش های غیر دارویی اما بسیار متنوع است؛ به آنها درمان های کمکی نیز گفته می شود و نسبت به روش های دارویی اثرگذاری کمتری دارد.
اگر اثرگذاری روش های غیردارویی کمتر است چرا معمولا پزشکان این روش ها را ترجیح می دهند؟
توجه داشته باشید که تزریق دارو به مادر یک روش تهاجمی است و او هنگام تزریق اذیت می شود و درد می کشد. به همین علت ما در جستجوی روش هایی هستیم که هم ارزان و کم درد باشد و هم عوارض جانبی کمتری داشته باشد. روش های غیردارویی این گونه است.
گفتید که طیف روش های غیردارویی بسیار متنوع است. درباره رایج ترین شان توضیح می دهید؟
این روش ها از زایمان در آب تا هیپنوتیزم و طب سوزنی و فشاری تا رایحه درمانی و ماساژ درمانی را در بر می گیرد.
حتی برخی از آنها در این خلاصه می شود که برای خانم در حال زایمان، نوای قرآن یا موسیقی ملایم و آرامبخش پخش شود. از دیگر روش های غیردارویی بسیار تاثیرگذار برای کاهش درد این است که یکی از بستگان نزدیک خانم مثلا خواهر یا مادرش هنگام زایمان کنارش باشند.
پژوهش های علمی در دنیا ثابت کرده است وقتی یکی از بستگان نزدیک خانم باردار کنارش باشد، زایمان راحت تر، کوتاه تر و کم درد تر می شود و خانم در حال زایمان احساس رضایت بیشتری می کند.
این روش ها صرفا بر کاهش اضطراب خانم ها متمرکز است ؟
هرچند هدف اصلی برخی از این روش ها مانند پخش موسیقی یا حضور بستگان نزدیک در محل زایمان، کاهش میزان استرس خانم باردار است اما در برخی روش های دیگر، عوامل بیشتری در کاهش درد دخیل است.
در این باره مثال می زنید ؟
برای نمونه، درست است که در روش زایمان در آب، مادر با نشستن در وان آبی که هم دمای بدنش است، احساس آرامش می کند و نگرانی اش کم می شود اما عامل اصلی تاثیرگذار در کاهش درد زایمان، فشار لنفی است که آب بر شکم و رحم وارد می کند.
در روش زایمان در آب، مادر تا به دنیا آمدن نوزاد باید در آب باقی بماند؟
دو روش برای زایمان در آب وجود دارد. در روش اول، مادر مدتی را در آب می ماند و دردش کم می شود اما برای زایمان از آب خارج می شود و در روش دوم، مادر در آب زایمان می کند. البته او در هر دو روش باید از پیش آموزش دیده باشد تا مضطرب نشود.
در روش دوم، نوزاد از داخل رحم مادر ناگهان وارد آب می شود. به نظرتان این کار به او آسیب نمی زند؟
بچه در شکم مادر هم در مایع شناور است پس ورودش به آب، به محض بیرون آمدن از رحم هم آسیبی به او نخواهد زد. البته استفاده از این روش زایمان، نیاز به ماماهای ورزیده و پزشک زنان آموزش دیده در این حوزه دارد تا کودک را به درستی از رحم و سپس از آب خارج کنند.
هزینه این روش چقدر با هزینه زایمان های عادی تفاوت دارد؟
هیچ فرقی با زایمان عادی ندارد.
خانم ها چگونه می توانند از این روش برای زایمان استفاده کنند؟
خودشان باید تقاضای استفاده از این روش را با پزشک معالج مطرح کنند. در ایران، شماری از بیمارستان های خصوصی و دولتی از روش زایمان در آب استفاده می کنند.
شما گفتید که خانم ها باید پیش از زایمان در آب دوره های آموزشی بگذرانند. این دوره ها کجا برگزار می شود؟
بیمارستان هایی که روش زایمان در آب را ارائه می دهند، دوره های آموزشی پیش از آن را هم برگزار می کنند اما گمان نکنید که فقط کسانی که می خواهند با این شیوه فرزندی به دنیا بیاورند، باید دوره آموزشی بگذرانند. هر خانم بارداری لازم است دوره های آموزشی را برای آشنایی با زایمان و شیوه وضع حمل بگذراند. نکاتی که در این کلاس ها گفته می شود واقعاً ضروری است برای نمونه هر خانم بارداری بهتر است نرمش هایی را برای افزایش توان بدنی اش انجام دهد.
برگزاری چنین دوره های آموزشی در بیمارستان ها از اهداف توسعه هزاره است و هم اکنون برخی بیمارستان ها برگزاری این دوره ها را شروع کرده اند، هرچند هنوز شمار زیادی از آنها هم کار را آغاز نکرده اند.
ما در بیمارستان اکبرآبادی تهران که دولتی است، حدود 8 هفته به خانم های باردار آموزش می دهیم چون ایمان داریم آگاهی، میزان استرس خانم ها و در نتیجه دردشان را کم می کند.
از دیدگاه من وزارت بهداشت باید فهرستی از بیمارستان هایی که از روش های کمکی در زایمان استفاده می کنند، تهیه کند و آن را در اختیار مردم بگذارد اما متأسفانه هنوز چنین فهرستی را ارائه نداده است و خانم ها باید از بیمارستان ها بپرسند که آیا از چنین روش هایی استفاده می کنند یا نه .
از زایمان در آب صحبت کردیم اما هنوز درباره بقیه روش های کمکی توضیح نداده اید. برای در رایحه درمانی دقیقا چه اتفاقی می افتد؟
از نظر علمی ثابت شده است که بوی برخی گیاهان مانند اسطوخودوس، آرام بخش است و باعث کاهش درد خانم های در حال زایمان می شود. در روش رایحه درمانی این نوع بوها یا به صورت بخور در اتاق عمل پخش می شود و یا خانم در حال زایمان آنها را از طریق ماسک استنشاق می کند و آرام می شود.
کاهش درد با طب سوزنی و فشاری و هیپنوتیزم هم صرفاً به علت تلقین است یا برهان علمی دیگری هم دارد ؟
در کاهش درد با هیپنوتیزم که برای خانم هایی با قابلیت هیپنوتیزم شدن متوسط و خوب مؤثر است، اضطراب مادر با رفتن به خلسه هیپنوتیزم کاهش پیدا می کند و در نتیجه کمتر درد می کشد.
در طب سنتی و فشاری اعتقاد بر این است که قسمت هایی از بدن کانال های درد است و درد را به مغز منتقل می کند. در طب سوزنی با استفاده از سوزن های مخصوص و در طب فشاری با کمک فشار آوردن، این مناطق تحریک می شود تا میزان درد کمتری را به مغز منتقل کند یا اصلا پیام درد را به مغز نفرستد.
هیچ لذتی در دنیا نمیتواند جای لذت زایمان طبیعی را برای مادر بگیرد و کسانی که بی دلیل سزارین را انتخاب میکنند خود را از این لذت محروم کردهاند. اگر درد زایمان طبیعی علت پافشاری شما برای سزارین است باید بدانید که میتوانید زایمانی طبیعی و بیدرد را با حضور همسرتان در اتاق زایمان تجربه کنید!
هیچ لذتی در دنیا نمیتواند جای لذت زایمان طبیعی را برای مادر بگیرد و کسانی که بی دلیل سزارین را انتخاب میکنند خود را از این لذت محروم کردهاند. اگر درد زایمان طبیعی علت پافشاری شما برای سزارین است باید بدانید که میتوانید زایمانی طبیعی و بیدرد را با حضور همسرتان در اتاق زایمان تجربه کنید!
زایمان طبیعی یک نعمت است
هر زمان در دانشگاه درمورد مکانیسم زایمان توضیح میدادم تصاویری از روند زایمان در آفریقا، ژاپن، چین و سرخپوستها را نشان میدادم. در ایران هم عشایر مثل قشقاییها، لرها و کردها که کوچ میکنند نمیتوانند برای زایمان یک خانم باردار کوچ را متوقف کنند بلکه آن خانم همراه با مادر یا شخص دیگری در محل میماند تا زایمان تمام شود.
سپس بند ناف را با سنگ پاره میكرد، گره میزد و زن همراه با فرزندش سوار بر الاغ میشد و به راهش ادامه میداد؛ به همین سادگی! خداوند نعمتی به زن داده که به راحتی بتواند زایمان کند. اگر چه درد میکشد اما بلافاصله فراموش میكند.
درواقع موادی شبیه مورفین (آپومورفین) در بدن تولید میشود که به صورت طبیعی درد را کاهش میدهد و بعد هم فراموشی ایجاد میكند. برای همین است که می بینیم خانمی 10 بار زایمان کرده و هنوز هم دوست دارد آن حس را تجربه کند.
همسران هم میتوانند دراتاق زایمان باشند
اگر ما اجازه دهیم همان مکانیسمی که خداوند در بدن زن تعبیه کرده ادامه پیدا کند و به عبارتی مداخله نکنیم و فقط نظارهگر باشیم تا اتفاقی نیفتد، مطمئن باشید زایمان طبیعی بهترین راه است. خیلی از خانمها میگویند ممکن است افتادگی مثانه و رحم پیدا کنیم. در حالی که چنین چیزی حقیقت ندارد مگر اینکه زایمان بسیار سخت باشد و عوارضی پیش بیاید.
اما اگر یک متخصص زنان یا ماما نظاره گر باشد و نگذارد آن سختیها بهوجود بیاید، آن موقع عوارض و افتادگی ایجاد نمیشود و زایمان دلنشین میشود. خیلیها میگویند ما از درد زایمان میترسیم در حالی که ما میتوانیم یک زایمان بی درد ایجاد کنیم.
خیلیها دوست دارند همسرانشان در زمان زایمان کنارشان باشند. ما در بیمارستان صارم برای اولین بار این امکان را نیز فراهم کردهایم. یعنی شوهر میتواند در اتاق زایمان طبیعی یا سزارین کنار همسرش باشد. چه کسی محرم تر از شوهر به زن است؟ این کار از لحاظ شرعی، قانونی و اخلاقی هیچ منعی ندارد. به این صورت زن و شوهر هردو باهم شاهد تولد فرزندشان هستند و این بهترین خاطره برای آنها میشود.
سزارین یک عیب بود!
سالها قبل اگر درمورد خانمی که برای درد زایمان آمده بود تصمیم به سزارین میگرفتیم هر دو خانواده زن و شوهر اعتراض میکردند که مگر این دختر عیبی دارد که نمیتواند زایمان کند؟! فرهنگ آن زمان چنین بود و سزارین یک عیب محسوب میشد.
اما اصلا سوابق سزارین چیست و چرا این نام برایش انتخاب شد؟ غربیها میگویند مادر سزار نمیتوانست زایمان کند بنابراین پزشکان رومی پهلویش را شکافتند و سزار را به دنیا آوردند. قبل از آن این جراحی افتخار ایرانیهاست. در شاهنامه آمده است که رستم به دنیا نمیآمد.
زال درمورد تهمینه از سیمرغ سؤال کرد. سیمرغ گفت«پهلویش را ببر و این مرهم را بردار و وقتی بچه به دنیا آمد از آن استفاده کن.» درواقع به جای سزارین باید گفت رستمینه؛ فرهنگستان علوم فارسی هم این نام را به جای سزارین انتخاب کرده است.
بگذارید علم برایتان تصمیم بگیرد
تمام موجودات زنده به صورت طبیعی تولید مثل میکنند از حشرات و پرندهها بگیرید که تخم میگذارند تا نهنگ و دلفین که زایمان میکنند و حیوانات چهارپا و مهره داران و انسان. این چه حرکتی است که ما خانمی را که میتواند زایمان طبیعی انجام دهد و چند ساعت بعد از جایش بلند شود و به زندگیاش ادامه دهد را به خطر بیندازیم و به سزارین تشویق کنیم؟
سزارین یک جراحی کاملا جدی است و میتواند عوارض ایجاد کند. برای مثال احتمال دارد مثانه آسیب ببیند یا خونریزی کنترل نشود و حتی رحم را در بیاورند. حداقل 3 ماه هم ممکن است عوارض جراحی همراه با بیمار باقی بماند.
با انجام یک سزارین بیمورد برای دختر جوانی که تازه در ابتدای زندگی مشترک است، در صورت عارضهدار شدن شیرینی عشق را به زهر تبدیل میکنیم بنابراین سیاست ما اکنون این است که زایمان طبیعی را باب کنیم و سزارین را اجازه دهیم علم پزشکی انتخاب كند تا اگر روند زایمان طبیعی به مشکل برخورد و خطری برای مادر و بچه ایجاد شد آن وقت سزارین انجام دهیم نه اینکه خود بیمار بگوید من دوست دارم سزارین شوم.
زایمان در آب چه مزیتی دارد؟!
مسئله زایمان در آب 30 سال است که در اروپا اجرا میشود و الان هم تب و تابش تمام شده است. در ایران نیز اخیرا خانم ها به این روش علاقهمند شدهاند. درواقع همان آرامشی که بیحسی نخاعی ایجاد میكند زایمان در آب هم میتواند ایجاد کند.
امکان این نوع زایمان نیز در بیمارستان صارم وجود دارد. ما با کمک روش های زایمان بی درد سعی بر این داریم که خانم ها را به سمت زایمان طبیعی تشویق کنیم و فرهنگ آن را دوباره جا بیندازیم.
زایمان طبیعی باعث میشود بچه نیز یک روند طبیعی را طی کند و از لحاظ هوشی و تکامل سلسله اعصاب دچار مشکل نشود. درواقع فشاری که به سر می آید و آن شوکی که به بچه وارد میشود همه حکمت دارند و باید اتفاق بیفتند. خوشبختانه الان آمارمان خیلی خوب شده است. ما از انواع روش های زایمان بی درد موجود در دنیا از جمله گاز N2O (گاز خنده)، اپیدورال (بیحسی نخاعی)، بیحسی دهانه رحم، تنس (TENS، ماساژهای مخصوص) و زایمان در آب استفاده میکنیم.
طب سوزنی و هیپنوتیزم تاثیر نسبی دارند
با طب سوزنی و هیپنوتیزم هم می توان زایمان کرد اما از آنجایی که فعلا بیماران از روشهایی که تاکنون داشتهایم راضی بودهاند ترجیح میدهیم از این دو روش استفاده نکنیم زیرا در برخی موارد تاثیر گذار و در برخی موارد بیتاثیرند.
نمیتوانیم بیمار را به خطر بیندازیم و با طب سوزنی یا هیپنوتیزم زایمانش را انجام دهیم. ممکن است دردش فروکش نکند و بعد بگوید از هر چه زایمان است بدم آمده است. درواقع آزموده را دوباره آزمودن خطاست.
با روشهایی که هم اکنون در دسترس داریم درد به حداقل میرسد و بیماران راضی هستند. البته نه اینکه کلا درد از بین برود بلکه قابل تحمل میشود و دردی که باعث فریاد زدن میشود دیگر وجود ندارد. به هرحال وقتی بیمار انقباض رحم پیدا میكند کمی درد را حس میكند. ما نمیخواهیم این حس را از مادر بگیریم چراکه بزرگترین لذت زن موقعی است که دارد زایمان انجام میدهد، پس چرا بیاییم لذت را از زن بگیریم؟
سزارین دیگر محبوب نیست
در خارج از کشور فرهنگ این است که خیلیها برای زایمان از داروهای بیحسی استفاده نمیکنند و در این مورد نگرانی ندارند زیرا پزشک و ماما از 9 ماه قبل با بیمار کار کرده و اطلاعات کافی را به او دادهاند. اما حالا در ایران به دلایلی این اطلاعات به بیمار کم میرسد و اطرافیان دخالت میکنند و فرد را از زایمان طبیعی میترسانند. ما در بیمارستانمان مثل اروپا و ایالات متحده از زمانی که یک خانم باردار میشود مجموعهای از کلاسها و امکانات را برایش فراهم میکنیم.
از جمله اینکه هر هفته پنجشنبهها زن و شوهرها به اینجا میآیند و 8 جلسه درمورد مکانیسم زایمان طبیعی و سزارین، زایمان بیدرد، تغذیه دوران بارداری، نکات سفر، مسائل روحی و روانی بعد از زایمان، شیردهی، چگونگی پدر شدن، برخورد اول با نوزاد و... آموزش میبینند. همراه با آن نیز برای خانمهای باردار، نرمش در آب را در بخش آکواژیمناستیک فراهم کردهایم.
در این استخر غریقنجاتی حضور دارد که نرمشهای داخل آب را آموزش میدهد. علاوه براین سالنی برای نرمشهای مخصوص دوران بارداری و یوگا تدارک دیدهایم. در هر جلسه نیز ماما فشار خانمهای باردار و قلب بچه را کنترل میكند و همه دغدغهها را با آنها در میان میگذارد. به این ترتیب میبینیم که نتیجه در حال معکوس شدن است و حالا دیگر افراد کمتر سراغ سزارین میروند.
سال 85 که برای اولینبار این کلاسها را برگزار کردیم 10 نفر بیشتر شرکت نکردند اما الان 150 خانم با 150 شوهر به این کلاسها میآیند! این نشان میدهد روند فرهنگسازی جواب داده است. با یک بخشنامه که میگوید بیایید سزارین را کم کنیم، نمیتوان فرهنگی که جا افتاده را تغییر داد. باید این باور را در خانمها بهوجود بیاوریم که زایمان طبیعی بهترین است.
آیا واکسیناسیون در زمان حاملگی بیخطر و ایمن است؟ چرا باید زنان حامله واکسینه شوند؟ چه واکسنهایی را در دوران بارداری باید تزریق کرد؟ آگاهی از پاسخ این سوالات برای همه زنان باردار لازم و ضروری است؛ بخصوص اگر اولین کودک آنها در راه است.
آیا واکسیناسیون در زمان حاملگی بیخطر و ایمن است؟ چرا باید زنان حامله واکسینه شوند؟ چه واکسنهایی را در دوران بارداری باید تزریق کرد؟ آگاهی از پاسخ این سوالات برای همه زنان باردار لازم و ضروری است؛ بخصوص اگر اولین کودک آنها در راه است.
بسیاری از زنان ممکن است در مورد ایمنسازی و احتمال ابتلا به بیماریهایی که میتواند به آنها یا جنینشان آسیب برساند، اطلاعات زیادی نداشته باشند، در صورتی که واکسیناسیون به موقع میتواند از بروز بسیاری از بیماریهای عفونی قابل انتقال به جنین پیشگیری کند.
بهتر است زنان به منظور بررسی وضعیت ایمنی در برابر بیماریهای عفونی و تنظیم برنامه واکسیناسیون خود، قبل از اینکه حامله شوند، با پزشک خود مشورت نمایند. آیا واکسنها ایمن و بیخطرند؟
همه واکسنها از نظر ایمنی توسط انجمن غذا و دارو مورد آزمایش قرار میگیرند. کلیه واکسنها از نظر استریل بودن و کارایی و بیضرر بودن کنترل میشوند و مرکز مبارزه با بیماریهای ایمنی کلیه واکسنها را در طول مدت استفاده مورد پایش قرار میدهد.
ممکن است بعضی از مردم به برخی از اجزای واکسن حساسیت داشته باشند (به عنوان مثال حساسیت به تزریق واکسن آنفلوآنزا به دلیل کشت روی تخممرغ). این افراد قبل از تزریق واکسن باید با پزشک معالج مشورت نمایند.
آیا واکسن میتواند به جنین آسیب برساند؟
تعدادی از واکسنها بخصوص آنها که از ویروس زنده تهیه شدهاند نباید به زنان باردار تزریق شوند، زیرا ممکن است این واکسنها برای جنین مشکلآفرین باشند. بعضی از واکسنها میتوانند به زنان باردار در سه ماهه دوم یا سوم بارداری تزریق شوند ولی عدهای معتقدند بهتر است تزریق واکسنها حداقل سه ماه قبل از تولد یا بلافاصله بعد از تولد صورت گیرد. چه واکسنهایی را در دوران حاملگی میتوان تزریق کرد؟
- هپاتیت B: زنان بارداری که تست منفی هپاتیت دارند میتوانند این واکسن را دریافت کنند. این واکسن برای محافظت مادر و جنین علیه عفونت استفاده میشود. تزریق این واکسن سه مرحلهای بوده و قبل و بعد از زایمان صورت میگیرد. زمان تزریق مرحله اول است.
- آنفلوآنزا: این واکسن میتواند از بیماریهای جدی مادر طی دوران بارداری جلوگیری کند. همه زنان بارداری که وارد سه ماهه دوم یا سوم بارداری میشوند، طی بروز آنفلوآنزای فصلی باید واکسن را دریافت نمایند.
افرادی که وضعیت پزشکی حادی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنفلوآنزا هستند. بنابراین میتوانید واکسن را در هر مرحله از بارداری دریافت نمایید. اگر این مشکل در شما وجود دارد، حتما با پزشک مشورت نمایید.
- کزاز/دیفتری: این ترکیب از واکسنها به طور معمول برای زنان باردار توصیه میشود. این واکسن ایمنی دائم ایجاد نمیکند و حتما باید دوز یادآور هر 10 سال یک بار تزریق شود.
چه واکسنهایی را نمیتوان به زنان باردار تزریق کرد؟
ممکن است واکسنهای زیر توانایی انتقال بیماری به جنین را داشته باشند و یا باعث بروز زایمان زودرس، سقط جنین و نقایص مادرزادی شوند. بنابراین فعلا تزریق آنها در دوران بارداری به طور معمول توصیه نمیشود.
هپاتیت A: بیضرر بودن این واکسن در بارداری تعیین نشده و باید طی این دوران از تزریق آن اجتناب نمود. زنانی که در معرض ابتلا به این ویروس هستند، باید با پزشک معالج خود مشورت نمایند.
MMR (سرخک، سرخجه، اوریون): زنان باید حداقل سه ماه بعد از تزریق این واکسن باردار نشوند.
آبله مرغان: این واکسن برای جلوگیری از آبله مرغان استفاده میشود و باید زمان تزریق آن حداقل سه ماه قبل از بارداری باشد.
پنوموکوک: چون بیخطر بودن این واکسن ناشناخته است، باید از تزریق آن اجتناب شود، به جز برای زنان در معرض خطر یا زنان مبتلا به بیماریهای مزمن. فلجاطفال خوراکی و فلج اطفال تزریقی: هیچ کدام از انواع این واکسنها (ویروس زنده و یا ویروس کشته شده) برای زنان باردار توصیه نمیشود.
تاثیرات و عوارض پس از واکسیناسیون
هپاتیت A: درد، سفتی و قرمزی در محل تزریق، سردرد، در موارد نادر واکنش آلرژیک شدید
هپاتیت B: درد در محل تزریق، تب
آنفلوآنزا: قرمزی و تورم در محل تزریق
کزاز/دیفتروئید: تب خفیف، سفتی و تورم در محل تزریق
MMR: دانههای قرمز رنگ پوست، تورم غدد لنفاوی گردن، درد، محدودیت حرکت مفاصل یک تا دو هفته بعد از واکسیناسیون
آبله مرغان: تب، سفتی و قرمزی در محل تزریق، راش و برآمدگیهای کوچک تا سه هفته بعد از واکسیناسیون
پنوموکوک: تب، سفتی در محل تزریق
واکسن فلج اطفال خوراکی (OPV): هیچ عارضه جانبی با این واکسن شناخته نشده است.
واکسن فلج اطفال تزریقی (IPV): قرمزی، ناراحتی در محل تزریق